Legutóbb bűnösnek talált a bíróság egy orvost, aki tevékenysége során pénzt kért és várt el kiszolgáltatott betegeitől. Jogerősen elítélték tíz rendbeli üzletszerű vesztegetés vádjával és kirótták rá a bíróság által méltányosnak ítélt büntetést, de foglalkozásától nem tiltották el. Az indok gyakorlatilag az volt, hogy tevékenysége pótolhatatlan a mai magyar egészségügyben.

Jelen közleménynek nem tárgya, nem célja a független bíróság ítéletének kommentálása.

Jelen közlemény célja és tárgya az, hogy elmagyarázzuk a közvéleménynek, hogy mit jelent számukra az, hogy egy bűnös és jogerősen elítélt orvost Magyarországon nem lehet eltiltani az orvoslás gyakorlásától.

A fenti ítélet indoklása két fontos dologra hívja fel a figyelmet:

1. Az orvoshiányra

- Az orvoshiány olyan mértékű, hogy még az olyan orvosokat sem lehet eltiltani az orvoslás gyakorlásától, akiket minden kétséget kizárólag bűnösnek talál a bíróság

2. A szakképzés hiányosságaira

- Kifejezetten aggasztó azt látni, hogy a bíróság képtelen a bűnös orvost eltiltani az orvoslástól, mert ,,tudása pótolhatatlan”. Felmerül a kérdés, hogyan fordulhat az elő, hogy évek alatt sem sikerült egy ilyen "pótolhatatlan" tudású orvosnak maga mellett kiképeznie a szükséges utánpótlást. Számunkra ez egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a hálapénz milyen súlyos mértékben károsítja a szakképzést és az orvosutánpótlást: ilyen perverz motivációs rendszer, ilyen tarifák mellett nem érdeke senkinek maga mellett új kollégát kiképezni, csorbítván ezzel a saját "monopol" helyzetét a hálapénzrendszerben

A ReSazSz, a Magyar Rezidens Szövetség az 1001 orvos hálapénz nélkül facebook csoport és más szervezetek is többször felhívták a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a hálapénz negatív hatásaira, és arra, hogy záros határidőn belül ki kell dolgozni azt a keretrendszert, ami mentén a hálapénzrendszer és a hálapénz minden formáját meg lehet szüntetni, be lehet tiltani.

Ezen keretrendszer alapja az egészségügy megfelelő finanszírozása és az egészségügyben dolgozók megbecsülése, munkakörülményeinek javítása. Annak ellenére, hogy a jelenlegi kormány tett erőfeszítéseket a körülmények javítása érdekében,ezen bírósági ítélet is jól példázza, hogy nagyon messze van még a megoldás. A hálapénz sohasem fog ,,kikopni” a rendszerből. Érdemben tenni kell azért, hogy méltóságban gyógyulhassunk és gyógyíthassunk.

Kérjük Magyarország Kormányát és minden demokratikus pártot, hogy legkésőbb a 2018-as országgyűlési választásokig dolgozza ki a hálapénzrendszer kivezetésére alkalmas keretrendszert.

A ReSzaSz hajlandó és kész részt venni ebben a munkában.

ReSzaSz

Budapest, 2016.12.19.