Login
Main menu

Az egészségügy
nemzeti ügy!

 

Szavazás a fertőtlenítőről Belépési nyilatkozat

A ReSzaSz szakszervezetként 

A szakszervezet célja a munkavállalók jogainak és érdekeinek képviselete és védelme minden, törvény adta érdekképviseleti és érdekvédelmi eszköz által.

A ReSzaSz céljai 

A minőségi és biztonságos betegellátás. Az uniós átlaghoz igazodó tisztes bér- és munkakörülmények kiharcolása az egészségügyben dolgozóknak. Egy élhető, fenntartható, hálapénz-mentes egészségügy kialakítása Magyarországon, amelyben méltóságban és biztonságban lehet gyógyulni, tisztességben gyógyítani, oktatni és okulni.

A ReSzaSz ezért küzd

A ReSzaSz küzd az egészségügyben dolgozók itthon tartásáért és a versenyképes orvosképzésért, mindebben szolidaritást vállalva a többi egészségügyben dolgozóval. A szakszervezet közvetlen pártpolitikai tevékenységet nem folytat, szervezete politikai pártoktól független.


Ha egy emberközpontú, hálapénz és korrupciómentes egészségügyet szeretnél, amiben méltóságban lehet gyógyulni és gyógyítani,
akkor csatlakozz és/vagy támogass minket: OTP 1174800721162118 HUF, közlemény: TÁMOGATÁS

1956 példája a hősöknek, példája azoknak, akik mertek, tettek, bátran éltek és haltak. Példaképeink, kik tiszta értékek mentén épült új világot akartak.

Emlékezünk és tisztelgünk előttük.

Mindeközben az 1956-os forradalom kitörésének 60. évfordulója kapcsán a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) az egészségügy rendbetételének több évtizedes adósságára szeretné emlékeztetni a döntéshozókat.

Egy korabeli dokumentum újraolvasása révén megdöbbentő visszatekintést nyertünk az 1956-os év egészségügyébe. Az alábbi részletek a Petőfi Kör 1956. október 23-i vitájának jegyzőkönyvéből származnak.

"Az első kérdés, amivel foglalkozni szeretnék, az orvosi munka megbecsülése.(...) Mindenki tudja, hogy az orvosi fizetések alacsonyak, (...) s szinte természetesnek számít, ha például a röntgenorvosok két állást kényszerülnek vállalni (...). Az alacsony fizetések persze arra kényszerítik az orvosokat, hogy forszírozzák a parasolventiát, ami megalázó az orvosra, és gyanakvást kelt a betegben, vajon megkapja-e a szükséges kezelést.

A mi egészségügyi szolgálatunk olyan hadsereg, melynek sok a tisztje és kevés a közlegénye. Test nagy fejjel és csenevész végtaggal. (...) Miközben a magyar egészségügy szervezeti felépítése volt a hibás, kevés volt a kórházi ágy, különösen kevés a képzett egészségügyi személyzet, rosszak a fizetések, a kormány nemcsak az orvosok nyakába rakta ezeknek a fogyatékosságoknak a terheit, hanem ráadásul még az orvosokra hárította érette a felelősséget is. (...)

Az orvosokat körülvevő gyanakvás légkörében sok kárt szenvedett a magyar nép egészségügye. Sajnálatos, hogy az egészségügyi statisztika adatait egy érthetetlen éberség eltitkolja a nép, az orvosok elől. (...)

A napi politika efemer szempontjai érvényesültek gyakran a személyi kiválasztásban, s nem a szakma, a tudomány érdeke (...). Ez az orvospolitika hamis disztinkciót vezetett be, nem az egészségügy szemszögéből ítélt, hanem egy szektánsan felfogott pártérdekből.

Így történhetett meg, hogy vezető beosztásba került - mint egy rendelőintézet igazgatója - a kommunista orvoscsoport egyik ékessége, egy diplomában álorvos és a szociáldemokrata orvoscsoport védelmében főorvosi rangba került egy vasutas."

A fenti mondatok megdöbbentő módon aktuálisak még ma is beteg egészségügyünkre.

Sajnos úgy tűnik, 60 év alatt alig mozdult előre a helyzet. Bár az orvoslás, a technikai háttér fejlődött, a gyógyulási esélyek nagyban javultak, de ezzel párhuzamosan az egészségügy legalapvetőbb és legkomolyabb problémái megmaradtak. Még mindig beárnyékolja a gyógyítást a hálapénz megalázó, korrupt terhe, még mindig nyomorítja a több műszak, a több állás a testet és a lelket. Még mindig cipeljük magunkkal annak a kommunizmusnak a terheit, amitől már az 1956-ban harcoló elődeink is szabadulni kívántak.

A politika, az érdekképviseletek, a lobbik és a rendszer változásában ellenérdekeltek felelőssége egyértelmű. Nincs mentő körülmény, ami magyarázhatja tétlenségüket.

Mi, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete abban hiszünk, hogy itt az ideje a problémák alapos feltárásának és a kérlelhetetlen érdekképviseletnek. A fenti vita résztvevőinek nyíltsága, őszintesége és az egészségügy javítása iránti elkötelezettsége számunkra is iránymutató és inspiráló. Noha sajnos sokszor úgy tűnik, hogy a szilárd elhatározás kevés, nem hagyjuk, hogy az egészségügy helyzete iránti közöny tovább mélyüljön. Kitartóan dolgozunk tovább a betegbiztonság javításán, a hálapénzrendszer megszűntetésén, a gyógyítás és gyógyítók megbecsülésének visszaállításán.

Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy helyrehozzuk azt, ami eltörött.

Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete

Budapest, 2016. október 23. alkalmábó

Kapcsolat

  • Cím: 1125 Bp., Szarvas Gábor út 9/b
  • Telefonszám: +36703793810
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Facebook: Emberi konzultáció
  • Youtube: ReSzaSz videók