Sajnálattal értesültünk a sajtóból, hogy nem sikerült az új szakmai és tárgyi minimumrendeletek megalkotása.

Véleményünk szerint a betegek biztonságos ellátására csak olyan kórházakban, osztályokon van lehetőség, ahol meg tudnak felelni a szakma által is elfogadott minimum feltételeknek.

Saját tapasztalataink alapján csak megerősíteni tudjuk a Kórházszövetség és a Tisztiorvosi Hivatal korábbi álláspontjával, miszerint jelenleg a kórházak nagy többsége (gyakorlatilag egyetlen egy sem) tud megfelelni ezen feltételeknek, vagyis a biztonságos betegellátás feltételeinek.

A ReSzaSz elkötelezett minden kormány munkájának proaktív elősegítésében, amennyiben az az élhető,fenntartható és hálapénzmentes egészségügy irányába hat, amelyben tisztességben és méltóságban lehet gyógyulni, gyógyítani, oktatni és okulni.

A ReSzaSz szeretne aktívan részt venni az új minimumrendeletek, irányelvek kialakításában, ezért egy kérdéscsomagot állít össze, amelyet a közeljövőben megküld a kórházaknak.

Erre azért van szükség, mert az új minimumrendeletek kialakítás előtt fel kell mérnünk a jelen állapotot, ahhoz hogy a jövőbeni pozitív változásokat értékelni és bemutatni tudjuk a társadalomnak, politikának.

A kérdések a betegbiztonságra fókuszálnak. A betegbiztonság alapja a megfelelő számú és szakképzettségű személyzet és az átláthatóság, ezért a kérdések többek között a sürgősségi, illetve az alapszakmák személyállományára, valamint a különböző minőségi mutatókra vonatkoznak, úgy mint:

- hány műszakban NEM tudtak megfelelni a személyi minimumfeltételeknek az elmúlt hat hónapban a Sürgősségi Betegellátó Osztályokon?

- megtudnak e felelni a személyi minimumfeltételeknek a az általános sebészeti, belgyógyászati, aneszteziológiai és intenzív terápiás, neurológiai, illetve tarumatológiai osztályokon?

- mekkora volt az ápoló beteg arány az elmúlt hat hónapban az általános sebészeti, belgyógyászati, aneszteziológiai és intenzív terápiás, neurólógiai, tarumatológiai osztályokon?

- vezetnek e statisztikát a szövődményekkel és halálozással kapcsolatban?

ReSzaSz
2016.10.06