A közelmúltban egy konferencián elhangzott előadás kapcsán több sajtó orgánum írt arról, hogy hol mennyit kereshetnek az orvosok, akaratlanul is azt sugallva, hogy az orvosok átlagbére jóval magasabb a valósnál. Továbbá zsarolásról és az orvosi bérek okozta kórházadósságról írtak.

Az orvosi bérekkel kapcsolatban számos orvos kolléga is eljuttatta észrevételét a Szervezetünkhöz, hiszen az ő havi illetményük messze elmarad az idézett közleményben megjelölt bérektől.

Kérjük a sajtó tisztelt képviselőit, hogy pontosítsák az adott sajtó megjelenésekben az adatokat. Jelöljék meg, hogy bruttó vagy nettó összegről van-e szó, Kifejezetten kérjük, hogy az adott bér eléréséhez szükséges óraszámot is jelöljék meg. Javasoljuk, hogy a magyar bérek mellett tüntessék fel a visegrádi négyek átlagbérét.

Szeretnénk tájékoztatni a közvéleményt a közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó orvosok bérével kapcsolatban:

• egy rezidens nettó alapbére 136538 Ft, ez 784Ft-os órabérnek (174óra/hó) felel meg
  • egy szakorvos nettó alapbére 174509 Ft, ez 1003Ft-os órabérnek (174óra/hó) felel meg

2016 szeptemberétől a szakorvosok (a rezidensek NEM) bruttó 107000Ft, azaz nettó 71155Ft emelésben részesülnek, így alapbérük 245664Ft lesz, ami 1411Ft-os órabérnek felel meg

(forrás:2003. évi LXXXIV. törvény az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről)

• ügyeleti órabérek (alapóradíj 70%-a): rezidens - 549Ft/óra, szakorvos - 988Ft/óra

Köztudott, hogy a kórházi rendszer adósságának okai többek között a következők:

1. Az egészségügy a rendszerváltás és az elmúlt 26 év vesztese. Nem történt meg az egészségügy ,,feltőkésítése”, a finanszírozásban nem tervezik be az amortizációt.

Nemcsak a ReSzaSz, hanem pártállástól függetlenűl több volt egészségügyi miniszter véleménye is egybehangzó ezen kérdésben,

2. A növekvő adósság állományhoz nagyban hozzájárul a torz finanszírozási rendszer, ahol 80Ft-ot fizet a fenntartó egy 100Ft-ba kerülő beavatkozásért.

A ReSzaSz véleménye a cikkben közölt állítással szemben az, hogy az adósság állományt nem a orvosi, szakdolgozói bérek, hanem a rendszer alulfinanszírozottsága növeli. Az orvos társadalom nevében szeretnénk határozottan visszautasítani azt a megállapítást, hogy az orvosok ,,zsarolják” a kórházakat. A magyar egészségügyi rendszer csak azért tűnik működőképesnek, mert a benne dolgozó ápolók, háttér személyzet és orvosok önmaguk egészségét veszélyeztetve, a megengedettnél jóval magasabb óraszámot vállalva látják el betegeiket.

Az egészségügy megfelelő finanszírozása politikai döntés kérdése, azaz, hogy az állam mennyit hajlandó az adófizetők által befizetett forrásból a saját polgárainak egészségmegőrzésére, gyógyítására fordítani.

A mindenkori döntéshozók, a lakosság, beleértve az egészségügyi dolgozók erkölcsi felelőssége is, hogy a korrupciót elősegítő hálapénzzel átszőtt rendszert végre egy transzparens és pozitív érdekeltségeken alapuló finanszírozás váltsa fel.

A ReSzaSz tisztelettel kéri a kormányt és a parlamenti pártokat, hogy támogassák a közfinanszírozott egészségügy forrásainak bővítését a nemzeti össztermék minimum 6%-ra.

Kérünk minden választópolgárt, hogy írja alá petíciónkat (reszasz.hu/peticio), amennyiben szeretne egy élhető, fenntartható hálapénzmentes egészségügyet, amelyben méltóságban lehet gyógyulni.

Legyen az egészségügy Nemzeti Ügy!

Budapest 2016.09.05 ReSzaSz