A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) fontos előrelépésnek tekinti, hogy a kormány megfontolja az egészségügyben dolgozók alapbéremelését, hiszen az elmúlt három évben semmilyen forrást nem fordítottak e célra.

Azonban az egészségügyben dolgozók egzisztenciális biztonsága mellett hangsúlyoznunk kell a betegbiztonság fontosságát is. Ahhoz pedig, hogy Magyarországon hosszú távon garantálható legyen a betegbiztonság, az ehhez szükséges költségvetési forrásnak mindig, kiszámíthatóan rendelkezésre kell állnia.

A betegbiztonság garantálásának érdekében a ReSzaSz kéri az összes parlamenti pártot, hogy támogassák javaslatunkat, miszerint az egészségügyre fordított közkiadások minimuma az Alaptörvényben legyen meghatározva.

Megvizsgálva a Magyarországhoz hasonló adottságokkal és múlttal rendelkező szomszédos országok GDP arányos egészségügyi közfinanszírozási adatait, illetve a magyar egészségügy jelen finanszírozás melletti teljesítményét, ReSzaSz azt javasolja, hogy az egészségügyre fordítandó, Alaptörvényben rögzített minimum közkiadás a mindenkori nemzeti össztermék 6 százalékának megfelelő összeg legyen.

Véleményünk szerint ameddig a szükséges forrás nem áll rendelkezésre, addig az egészségügyi rendszer képtelen jobb teljesítményre, és a jövőben is igazak lesznek az alábbi állítások:

a. Magyarországon betegszenek és halnak meg a legtöbben daganatos megbetegedésekben.

b. Magyarországon háromszor akkora esélyünk van, hogy érszűkület szövődményei miatt levágják a lábunkat.

c. Magyarországon a születéskor várható élettartam az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

d. Magyarországon több mint háromszázezer embernek kétszer akkora esélye van a korai, 65 év alatti halálozásra, mert nincs megfelelő alapellátása. Ez a szám 2025-re elérheti a több mint 4 millió állampolgárt.

e. A kezelhető betegségekből eredő halálozások rangsorának az egyik legrosszabb helyen állunk az Európai Unióban.

f. Az elkerülhető betegségekből eredő halálozások rangsorának élén állunk az Európai Unióban.

A jelenlegi 3,9 %-os nemzeti össztermék részesedés annak ellenére, hogy az egészségügyben dolgozók erejükön felül teljesítenek, csak a fenti eredményekhez elegendő.

Kérünk minden parlamenti pártot, civil szervezetet, illetve minden magyar állampolgárt, hogy támogassa a betegbiztonságot, támogassa a ReSzaSz Emberi Konzultációját az egészségügyről, és írja alá az ezzel kapcsolatos petíciót a http://reszasz.hu/peticio címen!

Segítsenek a változásban! Legyen az Egészségügy Nemzeti Ügy!

Köszönettel,

Budapest, 2016. április 18.