RESZASZ.HU - Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete

Dr. Hegedűs Zsolt, a ReSzaSz alelnöke, 10 évig dolgozott Angliában, ottani tapasztalatairól is beszámol. "Szappant, illetve kéztörlőt használnak, de ez a napi gyakorlatban hosszadalmas és körülményes. A nyugati kórházakban gyakran látható, hogy minden egyes kórházi ágy végén ott van az alkoholos gélfertőtlenítő. Ez annyival tud többet, hogy 30 másodperc alatt fertőtleníteni tudjuk a kezünket. A kórházi fertőzések 30 százalékát meg lehetne előzni megfelelő higiénével, főleg kézhigiénével" - jelentette ki a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke.

Hegedűs Zsolt hozzátette: "a publikus magyarországi adatok alapján látható, hogy emelkedő tendenciát mutatnak a kórházi fertőzések, ami azt jelenti, hogy az úgynevezett ellenálló, multirezisztens és a nagyon súlyos bélfertőzést okozó baktériumok, valamint a véráram-fertőzések előfordulási gyakorisága is emelkedő tendenciát mutat az elmúlt hét-nyolc évben."

Pontosan le vannak írva, hogy mikor és hogyan kell kezet mosni, de nagyon gyakran ezt nem tartják be a dolgozók, nem csak Magyarországon. A nyugati kórházakban ennek ellenőrzésére ki van jelölve egy fertőzést felügyelő személy, aki auditálja is, hogy pontosan mikor és hogyan mossák meg a kezüket. Magyarországon is vannak ilyenek, de nagyon kis számban és az egészségügyi kultúrában szokatlan is lenne, ha egy erre kijelölt nővér rászólna a főorvosra - emelte ki a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke.

"Angliában ez egy általános és bevett gyakorlat, a kijelölt nővér rám szólt, meg kellett volna mosnom a kezemet, miért nem tettem. A nyílt kultúrát kellene elterjeszteni a magyar egészségügyben is" - közölte Hegedűs Zsolt.

Ez majdnem olyan áttörést hozhatna, mint amelyet annak idején Semmelweis Ignác szülészeti reformja okozott - hangsúlyozta a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke.

"Annak, hogy itt tartunk az is az oka, hogy Magyarországon feudális még a rendszer és finanszírozási szempontok is vannak a háttérben. A kézfertőtlenítők például egy mozgó pénzügyi keretbe vannak beépítve, ugyanoda, ahova a nyomtatópatron vagy a villanyégő is, tehát ha az orvosnak el kell döntenie, hogy kezet mos vagy sötétben dolgozik, akkor az alkoholos kézfertőtlenítőt nem veszik meg" - jelezte Hegedűs Zsolt.Hanganyag: Sipos Ildikó

Szöveg: inforadio.hu
Videó: hirtv.hu

Rezidens és Szakorvos Szakszervezet, 2016.