Login
Main menu

Az egészségügy
nemzeti ügy!

 

Szavazás a fertőtlenítőről Belépési nyilatkozat

A ReSzaSz szakszervezetként 

A szakszervezet célja a munkavállalók jogainak és érdekeinek képviselete és védelme minden, törvény adta érdekképviseleti és érdekvédelmi eszköz által.

A ReSzaSz céljai 

A minőségi és biztonságos betegellátás. Az uniós átlaghoz igazodó tisztes bér- és munkakörülmények kiharcolása az egészségügyben dolgozóknak. Egy élhető, fenntartható, hálapénz-mentes egészségügy kialakítása Magyarországon, amelyben méltóságban és biztonságban lehet gyógyulni, tisztességben gyógyítani, oktatni és okulni.

A ReSzaSz ezért küzd

A ReSzaSz küzd az egészségügyben dolgozók itthon tartásáért és a versenyképes orvosképzésért, mindebben szolidaritást vállalva a többi egészségügyben dolgozóval. A szakszervezet közvetlen pártpolitikai tevékenységet nem folytat, szervezete politikai pártoktól független.


Ha egy emberközpontú, hálapénz és korrupciómentes egészségügyet szeretnél, amiben méltóságban lehet gyógyulni és gyógyítani,
akkor csatlakozz és/vagy támogass minket: OTP 1174800721162118 HUF, közlemény: TÁMOGATÁS

Dr. Hegedűs Zsolt, a ReSzaSz alelnöke, 10 évig dolgozott Angliában, ottani tapasztalatairól is beszámol. "Szappant, illetve kéztörlőt használnak, de ez a napi gyakorlatban hosszadalmas és körülményes. A nyugati kórházakban gyakran látható, hogy minden egyes kórházi ágy végén ott van az alkoholos gélfertőtlenítő. Ez annyival tud többet, hogy 30 másodperc alatt fertőtleníteni tudjuk a kezünket. A kórházi fertőzések 30 százalékát meg lehetne előzni megfelelő higiénével, főleg kézhigiénével" - jelentette ki a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke.

Hegedűs Zsolt hozzátette: "a publikus magyarországi adatok alapján látható, hogy emelkedő tendenciát mutatnak a kórházi fertőzések, ami azt jelenti, hogy az úgynevezett ellenálló, multirezisztens és a nagyon súlyos bélfertőzést okozó baktériumok, valamint a véráram-fertőzések előfordulási gyakorisága is emelkedő tendenciát mutat az elmúlt hét-nyolc évben."

Pontosan le vannak írva, hogy mikor és hogyan kell kezet mosni, de nagyon gyakran ezt nem tartják be a dolgozók, nem csak Magyarországon. A nyugati kórházakban ennek ellenőrzésére ki van jelölve egy fertőzést felügyelő személy, aki auditálja is, hogy pontosan mikor és hogyan mossák meg a kezüket. Magyarországon is vannak ilyenek, de nagyon kis számban és az egészségügyi kultúrában szokatlan is lenne, ha egy erre kijelölt nővér rászólna a főorvosra - emelte ki a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke.

"Angliában ez egy általános és bevett gyakorlat, a kijelölt nővér rám szólt, meg kellett volna mosnom a kezemet, miért nem tettem. A nyílt kultúrát kellene elterjeszteni a magyar egészségügyben is" - közölte Hegedűs Zsolt.

Ez majdnem olyan áttörést hozhatna, mint amelyet annak idején Semmelweis Ignác szülészeti reformja okozott - hangsúlyozta a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke.

"Annak, hogy itt tartunk az is az oka, hogy Magyarországon feudális még a rendszer és finanszírozási szempontok is vannak a háttérben. A kézfertőtlenítők például egy mozgó pénzügyi keretbe vannak beépítve, ugyanoda, ahova a nyomtatópatron vagy a villanyégő is, tehát ha az orvosnak el kell döntenie, hogy kezet mos vagy sötétben dolgozik, akkor az alkoholos kézfertőtlenítőt nem veszik meg" - jelezte Hegedűs Zsolt.Hanganyag: Sipos Ildikó

Szöveg: inforadio.hu
Videó: hirtv.hu

Kapcsolat

  • Cím: 1125 Bp., Szarvas Gábor út 9/b
  • Telefonszám: +36703793810
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Facebook: Emberi konzultáció
  • Youtube: ReSzaSz videók