Login
Main menu

Az egészségügy
nemzeti ügy!

 

Szavazás a fertőtlenítőről Belépési nyilatkozat

A ReSzaSz szakszervezetként 

A szakszervezet célja a munkavállalók jogainak és érdekeinek képviselete és védelme minden, törvény adta érdekképviseleti és érdekvédelmi eszköz által.

A ReSzaSz céljai 

A minőségi és biztonságos betegellátás. Az uniós átlaghoz igazodó tisztes bér- és munkakörülmények kiharcolása az egészségügyben dolgozóknak. Egy élhető, fenntartható, hálapénz-mentes egészségügy kialakítása Magyarországon, amelyben méltóságban és biztonságban lehet gyógyulni, tisztességben gyógyítani, oktatni és okulni.

A ReSzaSz ezért küzd

A ReSzaSz küzd az egészségügyben dolgozók itthon tartásáért és a versenyképes orvosképzésért, mindebben szolidaritást vállalva a többi egészségügyben dolgozóval. A szakszervezet közvetlen pártpolitikai tevékenységet nem folytat, szervezete politikai pártoktól független.


Ha egy emberközpontú, hálapénz és korrupciómentes egészségügyet szeretnél, amiben méltóságban lehet gyógyulni és gyógyítani,
akkor csatlakozz és/vagy támogass minket: OTP 1174800721162118 HUF, közlemény: TÁMOGATÁS

Tárgy: A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, a ReSzaSz támogatja a MOK Fejér megyei tagjainak nyilatkozatát, és kiáll a győri sebész kollégák mellett is

A bejegyzés alatt álló Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete maradéktalanul egyetért a fejér megyei kollégák által megfogalmazott problémákkal, ennek megfelelően az ügyvezető elnökség nevét is adta a 2015. december 22-én megjelent nyilatkozathoz. (lásd: http://www.mok.hu/hirek.aspx?nid=48944)

Egyúttal szeretnénk a támogatásunkról biztosítani a napokban sajtóvisszhangot kapó győri sebész kollégákat is. Fontos, hogy mindenki kimondja az igazságot, és kivegye a részét a biztonságos betegellátás körülményeinek megteremtésében. (lásd: http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/a_gyori_sebeszek_felmondasainak_okai_-_itt_olvashatja_az_orvosok_teljes_levelet/2463868/)

Azért tartjuk fontosnak ezen támogató közlemény kiadását, mert egyértelművé vált, hogy a kormány nem tervez, és nem is tervezett 2016-ban általános béremelést az egészségügyben.

 

Kiemelten fontosnak tartjuk újra felhívni a figyelmet arra, hogy három éve nem volt alapbéremelés az egészségügyben, és az ösztöndíjszerű bérkiegészítések nem oldják meg a problémákat, sőt kifejezetten káros bérfeszültséget generálnak. Az a paradox helyzet állt elő, hogy egy fiatal orvos bére a támogatásokkal, az esetlegesen elnyert ösztöndíjjal együtt magasabb lehet, mint egy őt oktató, több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakorvosé. Ez a bérfeszültség mérgezi a mindennapi munkakapcsolatot, valamint a szakorvosképzést, oktatást is. Kérjük a kormányt, hogy ne alázza meg szakorvosait a méltánytalanul alacsony bérekkel és a hálapénzrendszer intézményének fenntartásával!

A ReSzaSz kitart amellett, hogy 2016-ban minden szakorvos nettó alapbérét meg kell emelni a fiatal szakorvosoknak járó támogatás összegével, az ápolók és a technikai személyzet bérét pedig 50 százalékkal kell megnövelni. Elengedhetetlen egy azonnali béremelés, valamint egy olyan hosszútávú bérfejlesztési terv kidolgozása, ami garantálja a biztos jövőképet és életpályát.

Fejér megyei kollégáinkhoz hasonlóan határozottan kérjük a kormányt, hogy a biztonságos betegellátáshoz szükséges forrásokat bocsássa az egészségügy rendelkezésére!

A győri kollégák kiállása is megmutatta, hogy nem igaz, hogy a hálapénzrendszer működteti az egészségügyet, valamint az sem igaz, hogy a hálapénzrendszer képes pótolni az egészségügyben dolgozók béreit. Egyetértünk a kormánnyal abban, hogy transzparencia hiánya és a hálapénzrendszer között összefüggés van, azonban az ok okozati viszony a kettő között szerintünk fordított: a hálapénzrendszer nem a transzparencia hiány miatt létezik, hanem a hálapénzrendszer az, ami átláthatatlanná és korrupttá teszi a rendszert. Nem nyugat-európai, hanem Magyarország teherbíró-képességének, illetve a régiós átlagnak megfelelő béreket szeretnénk kiharcolni az egészségügyben dolgozók számára. Kérjük Magyarország polgárait, hogy álljanak mellénk, mert ez nemcsak egy bérharc, hanem a biztonságos és minőségi betegellátásért folyó küzdelem is!

Fogjunk össze, mert az egészségügy Nemzeti Ügy!

Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete

Budapest, 2016. február 25.

Kapcsolat

  • Cím: 1125 Bp., Szarvas Gábor út 9/b
  • Telefonszám: +36703793810
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Facebook: Emberi konzultáció
  • Youtube: ReSzaSz videók