Login
Main menu

Az egészségügy
nemzeti ügy!

 

Szavazás a fertőtlenítőről Belépési nyilatkozat

A ReSzaSz szakszervezetként 

A szakszervezet célja a munkavállalók jogainak és érdekeinek képviselete és védelme minden, törvény adta érdekképviseleti és érdekvédelmi eszköz által.

A ReSzaSz céljai 

A minőségi és biztonságos betegellátás. Az uniós átlaghoz igazodó tisztes bér- és munkakörülmények kiharcolása az egészségügyben dolgozóknak. Egy élhető, fenntartható, hálapénz-mentes egészségügy kialakítása Magyarországon, amelyben méltóságban és biztonságban lehet gyógyulni, tisztességben gyógyítani, oktatni és okulni.

A ReSzaSz ezért küzd

A ReSzaSz küzd az egészségügyben dolgozók itthon tartásáért és a versenyképes orvosképzésért, mindebben szolidaritást vállalva a többi egészségügyben dolgozóval. A szakszervezet közvetlen pártpolitikai tevékenységet nem folytat, szervezete politikai pártoktól független.


Ha egy emberközpontú, hálapénz és korrupciómentes egészségügyet szeretnél, amiben méltóságban lehet gyógyulni és gyógyítani,
akkor csatlakozz és/vagy támogass minket: OTP 1174800721162118 HUF, közlemény: TÁMOGATÁS

Egészségügy. Egy szféra, ami neve ellenére számos súlyos betegséggel küzd. Sokan és sokféleképpen igyekeztek gyógyírt adni a fájdalmakra mondjuk ki váltakozó sikerrel. Most egy új szereplő igyekszik ezen a tendencián változtatni. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete lendületében és elképzeléseiben igyekszik friss szeleket hozni a szakszervezeti világba. Erre mi sem jobb példa, mint a megalakulása.

A tüntetést, sztrájkot sem tartja kizártnak a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, hogy jobb béreket, átlátható viszonyokat harcoljanak ki az egészségügyben. A betegek érdeke is, hogy ne kelljen hálapénzzel megvásárolniuk a biztonságot, és nyomon követhessék a kórházak működését - mondja Dénes Tamás, az új szakszervezet elnöke. Ha nem figyelnek rájuk, az első lépés az önkéntes túlórák lemondása lehet

Megunták a fotelforradalmat, a facebookos üzengetést: virtuális terek helyett a köztereken tiltakoznának az új orvosszakszervezet, a ReSzaSz tagjai.Dénes Tamás elnök pénteken jelentette be az érdekvédelmi csoport megalapítását, és azt, hogy rögtön csatlakoztak is a Munkástanácsok Országos Szövetségéhez.

Hálapénz helyett rendes bért

A szakszervezeti vezetők béremelést – rezidenseknél nettó 300 ezer, szakorvosoknál 500 ezer, főorvosoknál pedig 700 forintos nettó alapbért – követelnek. Az ápolóknál azonnali 50 százalékos, hosszú távon pedig 100 százalékos béremelést tartanak elfogadhatónak. Azt is hozzátették, hogy addig nem kérnek tiszteletdíjat, Dénes Tamás úgy látja, követeléseik nem számítanak luxusnak, viszont a kért fizetésemelés anyagi-szakmai megbecsülést jelent az egészségügyben dolgozóknak, és felszámolhatja a félelemből adott hálapénz hagyományát is.

A ReSzaSz a rendszer teljes reformját is el szeretné érni:

  • a GDP legalább 6,5 százalékát fordítsák az egészségügyre,
  • a betegek is láthassák egy kórház fertőzési, halálozási mutatóit,
  • legyen következménye a betegek véleménynyilvánításának,
  • követhetővé kell tenni a gyógyszergyártó cégek orvosoknak, kórházaknak adott támogatásait.

 

Átlátni a rendszert

A ReSzaSz a rendszer teljes reformját is el szeretné érni:

a GDP legalább 6,5 százalékát fordítsák az egészségügyre,a betegek is láthassák egy kórház fertőzési, halálozási mutatóit,legyen következménye a betegek véleménynyilvánításának, követhetővé kell tenni a gyógyszergyártó cégek orvosoknak, kórházaknak adott támogatásait. Átlátni a rendszert „Akkor tudunk együttműködni a kormánnyal, ha nekik is legalább annyira fontos lesz a betegek sorsa, mint a cseh és szlovák kabinetnek” - mondta Hegedűs Zsolt szakszervezeti vezető. Az ortopéd sebész tíz év angliai munka után tért haza, és az ott látottak alapján formálná az egészségügyet.

"Az angol kórházakban már a bejáratnál látja a kliens a kórház fertőzési-mortalitási számait. Egy műtétnél azt is kiválaszthatja a neten, hogy milyen minőségű, hány év garanciával rendelkező protézist ültessenek be neki" - mesélte a rendszer transzparenciájáról Hegedűs Zsolt.

Teljesítsék az ígéretet

Ami a béreket illeti, a ReSzaSz első lépésként megelégszik azzal az emeléssel, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma januártól ígért. Várjuk a februári bérpapírokat, hogy tényleg 270 ezer nettós szakorvosi alapbér érkezik-e majd" - mondta az Origónak Dénes Tamás, aki ez után 2-3 éven belül tartaná megvalósíthatónak a kívánt bérrendezést.

A szervezet alelnöke, Sipka Balázs arról beszélt, hogy a rezidenseknek nem jelent biztos megélhetést a 135 ezer forintos alapbér, és a kiszámíthatatlanul érkező, a nyugdíjba be sem számító ösztöndíjak sem. Sipka egyúttal a Magyar Rezidens Szövetség jelenlegi elnöke is: kérdésünkre elmondta, a két szervezet külön jogi személy, de a tagok jelentkezhetnek a ReSzaSzhoz.

Három + egy csapás

Az új szakszervezet együttműködésre és nem harcra törekedik a kormánnyal, hiszen az egészségügy valóban nemzeti ügy, amit közösen kell kezelni - állítja a vezetőség. Ha mégsem történik előrelépés, a ReSzaSz viszont arra kérheti tagságát, hogy mondjanak le az önkéntes túlórák vállalásáról, ha nincsenek rászorulva a pluszbérre - az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport szerint már ez bedöntheti a kórházi ügyeleti rendszert.

A második lépés a demonstráció lehet.

Dénes Tamásék már most jelezték, hogy csatlakoznának az ápolók májusra tervezett felvonulásához.

A harmadik lépés a sztrájk.

Ennek jogi feltételei megvannak, de gyakorlati előkészítése hónapokba telhet, már ha egyáltalán szükség lesz munkabeszüntetésre, mondta az Origónak a szakszervezet jogásza. Van arra is megoldás, ha a sztrájkot törvénymódosítással akadályozzák meg: a felmondólevelek tömeges beadása, de ez csak a végső megoldás lehet a ReSzaSz szerint. 

Dénes Tamásék figyelmeztettek arra is, hogy az ellátórendszer már csak a dolgozók hivatástudata és a társadalom lojalitása miatt működik, a türelem viszont fogytán van.

www.echotv.hu
www.origo.hu

Kapcsolat

  • Cím: 1125 Bp., Szarvas Gábor út 9/b
  • Telefonszám: +36703793810
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Facebook: Emberi konzultáció
  • Youtube: ReSzaSz videók