Login
Main menu

Az egészségügy
nemzeti ügy!

 

Szavazás a fertőtlenítőről Belépési nyilatkozat

A ReSzaSz szakszervezetként 

A szakszervezet célja a munkavállalók jogainak és érdekeinek képviselete és védelme minden, törvény adta érdekképviseleti és érdekvédelmi eszköz által.

A ReSzaSz céljai 

A minőségi és biztonságos betegellátás. Az uniós átlaghoz igazodó tisztes bér- és munkakörülmények kiharcolása az egészségügyben dolgozóknak. Egy élhető, fenntartható, hálapénz-mentes egészségügy kialakítása Magyarországon, amelyben méltóságban és biztonságban lehet gyógyulni, tisztességben gyógyítani, oktatni és okulni.

A ReSzaSz ezért küzd

A ReSzaSz küzd az egészségügyben dolgozók itthon tartásáért és a versenyképes orvosképzésért, mindebben szolidaritást vállalva a többi egészségügyben dolgozóval. A szakszervezet közvetlen pártpolitikai tevékenységet nem folytat, szervezete politikai pártoktól független.


Ha egy emberközpontú, hálapénz és korrupciómentes egészségügyet szeretnél, amiben méltóságban lehet gyógyulni és gyógyítani,
akkor csatlakozz és/vagy támogass minket: OTP 1174800721162118 HUF, közlemény: TÁMOGATÁS

1001"...GDP-arányosan 1%-kal, közel 300 milliárd forinttal kevesebb jut nálunk egészségügyre, mint szomszédainknál. Cél, hogy a következő kormányzati ciklus során az arány javuljon. ... az egészségügyben dolgozóknak kiemelt szerepük van: a forráshiányos rendszert szinte már csak az ő áldozatos munkájuk tartja életben. ... A széles körű egyeztetéseken alapuló életpályamodell kidolgozása elengedhetetlen. ... Az ágazat egyik legsúlyosabb gondja a hálapénzrendszer. ... Orvosainknak és szakdolgozóinknak megfelelő társadalmi és anyagi megbecsülésre van szükségük: méltó munkakörülményeket, méltó bérezést kell számukra biztosítani.”
A FIDESZ egészségügyi programja - 2010.

2015. december 21-én levelünk jelentős társadalmi érdeklődést váltott ki, számos magyar állampolgár továbbította kérdéseinket az Emberi Erőforrások Minisztériumának. A Minisztérium még aznap reagált, hivatalos nyilatkozatban tájékoztatta Magyarország polgárait, megnyugtatva őket és minket egészségügyben dolgozókat is, hogy a Kormány mindent megtesz a biztonságos betegellátás felállítása érdekében. Ez utóbbihoz továbbra is szeretnénk felajánlani közreműködésünket, hiszen az egészségügy reformjának véghezvitele közös ügyünk. Mint tudjuk, sajnos a Minisztérium válasza két nagyon fontos területre, a hálapénzre és a kerekasztal összehívására nem tért ki. A 2016-os béreket illetően viszont elhangzott, hogy 43000 ápoló magasabb bért kap, az orvosokat illetően pedig egy olyan konkrétum, mely pontosan megnevezi az érintettek körét (szakorvosok) az időpontot (januártól) és a bérrendezés mértékét (270 000 forint nettó minimálbér).

 

Sajnos nincs arról információnk, hogy a strukturális átalakítások megkezdésének és a béremelésnek a forrása biztosított-e. Persze ez nem is az orvosok dolga, mi a betegágyak mellett tesszük a dolgunkat. A partnerség jegyében illő kiindulni abból, hogy a döntéshozó nem vezette félre az állampolgárokat, főleg nem háromszor egymás után egy kritikus helyzetben lévő ágazat dolgozóinak sorsát illetően. De a hamarosan megérkező bérpapírok és a Minisztérium által kezdeményezett egyeztetések erre is választ adnak.

Az ország mindenesetre úgy tudja, hogy 2016 januárjától nem lesz olyan szakorvos, aki 270000 forint nettó alatti fizetést kap, ami a szlovákiai szakorvosi bér mindössze fele. Továbbra is hangsúlyoznánk, mi nem nyugati, hanem tisztességes béreket szeretnénk, melyek megállják a helyüket a velünk megegyező gazdasági teljesítményű országok összehasonlításában is.

Támogatjuk a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzaSz) álláspontját: az egyészségügyben dolgozóknak életpálya-modellre van szüksége és nem ad hoc jellegű ösztöndíj programokra, így a 270000 Ft-os minimálbért és a kezdő orvosok támogatását ennek részeként csak a 2016-os év átmeneti intézkedéseként lehet elfogadni. Tisztelettel kérjük a Kormányt, hogy e bérfejlesztést a szakszervezettel egyeztetve, ilyen keretben iktassa törvénybe és a szociális ágazat dolgozóinak, valamint a szakdolgozók 50%-os bérfejlesztésére is találja meg a forrást. Nélkülük ugyanis az orvosok még a legjobb minőségű infrastruktúrával sem tudnak biztonságos betegellátást nyújtani.

Ne feledjük, hogy az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport és a ReSzaSz a betegbiztonságot állítja előtérbe, és ezért az egész ellátórendszer átvilágításában és átalakításában érdekelt. Mindannyian jól tudjuk, hogy a bérrendezés és a hálapénz feketegazdaságának kivezetése önmagában nem lesz elégséges a minőségi betegellátás megteremtéséhez. A szakdolgozók és orvosok bérrendezésének megkezdése csak a folyamat első lépcsője, melynél nem szabad megállnunk! Kérjük a magyar állampolgárokat, támogassák az új orvosi mozgalmak törekvéseit egy átlátható egészségügy létrehozásában, hogy végre megismerhessék, a társadalombiztosítási kassza bevételeit milyen hatékonyan fordítja az állam az egészségük megőrzésére.

1001 orvos hálapénz nélkül csoport

2016. január 18.

Kapcsolat

  • Cím: 1125 Bp., Szarvas Gábor út 9/b
  • Telefonszám: +36703793810
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Facebook: Emberi konzultáció
  • Youtube: ReSzaSz videók