Sajtóközlemény

Tárgy: ,,Mérték” tanulmány avagy szembenézés a valósággal

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) üdvözli a kormány bátorságát és őszinteségét az egészségügy helyzetét feltáró tanulmánnyal (https://mertek.aeek.hu/) kapcsolatban.

Az elmúlt 25 évben ahhoz szoktunk hozzá, hogy az egészségüggyel kapcsolatos problémákkal nem szembenézett, hanem szőnyeg alá söpörte az éppen hatalmon lévő  kormány.

A valósággal való szembenézés kifejezetten újszerűen hat és reménykeltő.

A tanulmány hiánypótló, annak kiterjesztése és folytatása fontos mérföldkő lehet az élhető, fenntartható és hálapénzmentes egészségügyi rendszer kialakításában.

A tanulmány céljai a valós adatok alapján hozott stratégiai döntések és a döntések eredményeinek nyomonkövetése, megállapításai (alacsony közfinanszírozás; kiemelkedően magas lakossági egészségügyi kiadások;  magas elkerülhető halálozás; népegészségügyi programok fontossága; szakmai indikátorok mérése, validálása, azok elemzése, majd publikálása) nagymértékben összecsengenek a ReSzaSz megalakulása óta hangoztatott üzeneteivel.

Mi valljuk, hogy a betegellátás minőségi mutatóinak mérései és azok nyilvános közzététele feltételezhetően a legfontosabb lépés az egészségügyi rendszer megreformálásához, ezért is üdvözöljük ezt a modern kornak megfelelő szemléletváltozást, amely a tanulmányban fellelhető.

Nemzetközi összehasonlítások alapján régóta tudjuk, hogy sok beteget veszítünk el a magyar egészségügyi ellátórendszer hiányosságai miatt, de mégsem változtattunk érdemben az elmúlt évtizedekben annak működésén. Kerültük a transzparenciát, megtűrtük a korrupciót, nem mértük és nem javítottuk érdemben a betegbiztonságot.

A megelőzésre, a lakosság egészségtudatosságára nem fókuszáltunk érdemben.

Sokat kell még dolgoznunk azért, hogy olyan egészségügyünk legyen, amire minden magyar állampolgár büszkén gondolhat, de a jelen tanulmány következtetései alkalmasak lehetnek arra, hogy a sarokköveket letegyük.

A ReSzasz, ahogyan eddig is, üdvözöl, támogat és aktív részese lesz minden előremutató intézkedésnek, kezdeményezésnek.

Egészség a legnagyobb gazdagság, a legnagyobb hatalom a legnagyobb boldogság. Tedd egészségessé a népet, s ezzel hatalmassá, gazdaggá, boldoggá teszed hazádat.”

/Fodor József, 1883/

Budapest, 2017.06.13